top of page
Keresés

Hogyan érintik a háborús konfliktusok a hűtőipart?

Kiadás dátuma: 2024.05.02.

 

Minden háborús konfliktus jelentős hatással van az élet folyására szerte a világon, függetlenül attól, hogy hol történik: egyes hatások jól láthatóak, mások kevésbé nyilvánvalóak.

A gazdasági, politikai, társadalmi válságok a legnyilvánvalóbb következmények, de mi a helyzet azokkal a hatásokkal, amelyek nem annyira nyilvánvalóak? Hogyan és milyen mértékben érintik a hűtőipart a háborús konfliktusok?

A kérdések megválaszolásához először is két fő részre kell osztanunk a hűtés területét, amelyek nem létezhetnek egymás nélkül:

  • Hűtéssel kapcsolatos áruk és szolgáltatások;

  • OEM-ek, forgalmazók, szervízcégek, vevők/eladók, végfelhasználók, láncok (azaz a hűtési folyamatban résztvevő összes személy).

 

Ha az első pontot nézzük, az első hatások, amelyekkel a hűtőipar szembesül minden háborús konfliktus során:

 

  • Forráshiány (a konfliktusok idején a határok lezárulnak, és lehetetlenné válik a szükséges erőforrások odaszállítása, ahol szükség van rájuk). 

  • Problémák a logisztikával és a szállítással (ugyanaz, mint az első pontban, ideértve a szállítás biztosításával kapcsolatos problémákat és a szállítást végzők hiányát). Az UNCTAD szerint például az alternatív útvonalak keresése megnövelte a keresletet a szárazföldi és tengeri közlekedési infrastruktúra és szolgáltatások iránt, és megnövelte a szállítási költségeket világszerte.

  • Problémák az új technológiák piacra lépésével kapcsolatban (senki sem akar erőforrásokat fektetni a technológia fejlesztésébe olyan területeken, amelyek nem biztonságosak, szinte minden vállalkozás készenléti üzemmódban működik, és arra vár, hogy a dolgok jobbra forduljanak).

  • Az élelmiszerek és áruk védelmének fokozása áramszünet esetén (a kereskedőláncok elkezdenek gondolkodni az energiamegtakarításon, az élelmiszerbiztonság fenntartásán és a hőmérséklet stabilan tartásán áramszünet idején).

 

Íme néhány statisztikai adat a jelenleg háborús konfliktusok által érintett országok teljes kereskedelmi hiányáról.

 

2022-ben, február 24-e után Ukrajna 10,26 milliárd dolláros kereskedelmi hiányról számolt be, miközben az ukrán áruk külkereskedelmének negatív egyenlege 2,3-szorosára nőtt 2021-hez képest – 11,3 milliárd dollárra 1 . 

 

A palesztinai konfliktus 2023 novemberében az import 14%-os csökkenéséhez vezetett 2023 októberéhez képest. A csökkenés 33% volt 2022 novemberéhez képest, és elérte az 502,5 millió USD-t 2 . 


 

A másik oldalon ott vannak az érintettek, minden stresszel, kétségekkel, zűrzavaros magánéletükkel stb., olyan dolgokkal, amelyek valószínűleg nem közvetlenül vezetnek veszteségekhez a hűtőpiacon, de nagyban befolyásolják az áruk és szolgáltatások piacát.

Például a szervízcégek a normál életben általában meghatározott órán belül kezelni tudják a kéréseket. 

A háborús konfliktusok idején, amikor a helyzet veszélyes lehet az emberek életére és/vagy egészségére, ez lehetetlenné válik. Ezenkívül, ha nincs megrendelés egy új rendszer telepítésére vagy üzembe helyezésére, akkor nem lesz elegendő bevétel a teljes munkaidős alkalmazottak fizetésére. A menedzserek ezért kénytelenek vagy részmunkaidős szerződéseket kötni, vagy bezárni a céget, amíg a háborús konfliktus véget nem ér. 

Nem szabad elfelejtenünk azt sem, hogy a telepítésben vagy karbantartásban részt vevők közül sokan változtatnak lakóhelyet háborús konfliktusok idején, biztonságosabb helyre költöznek ugyanabban az országban, vagy végleg egy másik országba költöznek, vagy ami még rosszabb, közvetlenül részt kell venniük a konfliktusban.

Ennek eredményeként a tapasztalt emberek hiánya, a létesítmények eléréséhez szükséges idő, a problémákra való gyors reagálás lehetetlensége kockázatot jelent a hűtési folyamatban részt vevő árukra és szolgáltatásokra.

Összegzésképpen elmondhatjuk, hogy a háborús konfliktusok, bárhol is legyenek, az egész világot érintik, nemcsak nyilvánvaló hatásokkal, hanem időnként váratlan összefüggésekhez is vezetnek olyan dolgok között, amelyek kezdetben nem voltak felismerhetők.


Referenciák:


3 megtekintés0 hozzászólás

Comments


bottom of page