top of page
Search

Gyógyszerek és a hűtési lánc kihívásai

A bejegyzés eredetileg angol nyelven a Carel BLOG oldalán jelent meg.


Forgalmazási trendek és az ellenőrzött hűtési lánc fontossága a gyógyszerek teljes életciklusa során

A hűtőlánc kifejezés ellenőrzött hőmérsékletű ellátási láncra utal, ami általában a termék folyamatos hűtését jelenti a gyártástól kezdve a szállításon, átadáson, tároláson és végül a kiszállításon keresztül.

Amint azt "A hőmérséklet fontossága a gyógyszeripari tárolásban" című cikkben megvizsgáltuk, kiemelve a hőmérséklet és a gyógyszerkészítmény stabilitása közötti összefüggéseket, egyértelmű, hogy a gyógyszerek minőségének megőrzése és biztonságos alkalmazásuk garantálása érdekében egyre inkább szükség van a jó hűtési lánc kritériumainak meghatározására.
Melyek a fő kihívások a gyógyszeriparban?


A gyógyszeripari ágazat jelenlegi kontextusában három fő tendencia azonosítható:


1. Magasabb minőségi követelmények: Mivel a biogyógyszerészeti termékek

érzékenyebbek a tárolási körülményekre, a nem megfelelő tárolás esetén nagyobb kockázatot jelentenek, ezért a logisztika összetettebb.

A hőmérséklet-ingadozások ugyanis gyakrabban fordulnak elő, mint gondolnánk, főként a szállítás során, és ez a fő oka, hogy a gyógyszeripari vállalatok újragondolják a szállítási technikákat és stratégiákat.

Egy másik kritikus tényező a tárolási körülmények nyomon követésének lehetősége a termékminőség garantálása érdekében a teljes életciklus során. Jelentős erőfeszítéseket tesznek annak érdekében, hogy biztosítsák a gyógyszereket érintő környezeti feltételek adatrögzítését, nemcsak a hőmérsékletet és a páratartalmat, hanem a gyógyszerek megőrzését befolyásoló egyéb kockázati tényezőket, mint például a rezgések és a fény.


2. Az elosztóhálózat kiterjedése:


A gyógyszeripari termékeket a gyártás helyétől kiterjedt forgalmazási hálózaton keresztül

szállítják a fogyasztókhoz. A légi (magas minőségű és költséges) valamint a közúti (alacsonyabb minőségű és olcsóbb) szállítás a legelterjedtebb módszer, még akkor is, ha emellett nagy mennyiségeket szállítanak tengeren és vasúton is, amelyek különböző éghajlati zónákon haladnak keresztül, és a tárolási körülmények stabilizálására irányuló intézkedéseket teszik szükségessé. Az új anyagtechnológiák lehetővé teszik olyan alacsony költségű passzív konténerek építését, amelyek áramellátás hiányában is biztosítják a hőmérséklet stabilitását. Nyilvánvaló tehát, hogy a termékminőséget biztosító folyamatok fejlesztése jelentős erőfeszítéseket igényel, és növeli a költségeket.


3. Költségoptimalizálás

A biogyógyszerek piacán rendkívüli verseny uralkodik, és az ágazat vállalatainak az árrés

befolyásolása nélkül kell javítaniuk az eredményeiket. E forgatókönyvben jobban meg kell érteni a gyógyszer életciklusának kezelésével kapcsolatos költségeket, amelyek függnek a nem megfelelő logisztikai menedzsmentből eredő potenciális veszteségek kockázatától is. A költségek optimalizálására és a szállítási kockázatok csökkentésére szolgáló megoldások az újrafelhasználható konténerek bérleti szolgáltatásait (lásd 2) használják ki, ami a garantált minőség és a fenntarthatóság szempontjából előnyökkel jár, anélkül, hogy megterhelné a CapEx költségvetést.

Miért a hűtőlánc?

A mai globalizált gyógyszerszektor igényeinek kielégítése érdekében elengedhetetlen egy megfelelően ellenőrzött hűtőlánc kiépítése és fenntartása, amely képes egyensúlyozni és optimalizálni a kockázatokat, a minőséget, a költségeket és a fenntarthatóságot: ami nem egyszerű feladat.

A termékeket gyakran a fogyasztási helyüktől távol állítják elő, és rengeteg mérnöki munkát igényel a gyógyszerek optimális körülményeinek fenntartása életük minden szakaszában, hogy a nem megfelelő tárolásból adódó veszteség a lehető legkisebb legyen.

Egy példa arra, hogy a hűtési láncra mennyire oda kell figyelni, az egyik híres Covid19 oltóanyag szétosztása volt, amely a gyártástól az injekció beadásáig a teljes út során -86 °C-os tárolási hőmérsékletet igényel.


A hűtőlánc így az egyes országok nemzeti egészségügyi rendszere által meghatározott, az Egészségügyi Világszervezet irányelveivel összhangban álló gyógyszerforgalmazási lánc közös szálává vált a következő fő szereplők részvételével:

· Gyógyszeripar: gyártó/tulajdonos gyógyszeripari vállalat, amely logisztikai szolgáltatót vesz igénybe a forgalmazáshoz;

· Logisztikai szolgáltató: amely a gyógyszergyár nevében forgalmazza a gyógyszereket. Az üzemeltető szolgáltatást kínál, és a kezelt áru nem az ő tulajdona;

· Fuvarozó: a gyógyszerellátási lánc különböző csomópontjai közötti szállítást intézi;

· Viszonteladó: olyan vállalat, amely egy gyártó nevében gyógyszereket értékesít. A viszonteladó olyan szereplőnek tekinthető, amely a forgalmazott termék vagy termékcsalád tulajdonosa, és amely kizárólagos joggal rendelkezhet az ellátási láncban lejjebb lévő más szervezeteknek (köztes forgalmazóknak és gyógyszertáraknak) történő értékesítésre;

· Közvetítő forgalmazó: olyan vállalat, amely nagy tételben vásárol gyógyszereket, majd tovább- értékesíti azokat gyógyszertáraknak, kórházaknak stb. A forgalmazót szigorú szabályok kötik a helyes forgalmazáshoz;

· Rendeltetési helyek: azok a helyek, ahol a termékeket a betegeknek kiadják. Ezek általában gyógyszertárak, kórházak, idősotthonok, helyi egészségügyi hatóságok, drogériák és nagyobb kiskereskedelmi egységek.Mennyire fontos a csomagolás?

A nagy értékű termékek csomagolásának minőségét is emelni kellett annak érdekében, hogy megfeleljen a hőmérsékletváltozásokra rendkívül érzékeny biogyógyszer termékek igényeinek. Továbbá a különböző vállalkozások által meghatározott környezeti fenntarthatósági célkitűzések, valamint a fogyasztói nyomás és a szabályozás miatt nagyobb figyelmet fordítanak a konténerek ökológiai megfelelőségére és újrafelhasználásuk lehetőségére.

Ezen nyomás és az anyagok gyártása terén elért előrelépés a konténerek esetében alacsonyabb költséget eredményeztek, és a jobb felügyeleti és logisztikai rendszerek alkalmazásával csökkent a konténereknél a veszteség, ami növeli a költséghatékonyságot.

Miután áttekintettük a gyógyszerpiaci forgalmazás fő tendenciáit és láttuk a forgalmazási lánc szerkezetét, könnyebb megérteni, hogy miért olyan fontos a hűtési láncot kezelő folyamat kidolgozása.

A következő, "Hűtőlánc a gyógyszerpiacon: szabályozás és nyomon követhetőség" című cikk a hűtőláncra vonatkozó globális szintű szabályozási keretet és a termékek tárolási körülményeinek nyomon követésére szolgáló legelterjedtebb módszereket vizsgálja.


Szerző: Andrea Bianchi

7 views0 comments

Comments


bottom of page