top of page
Keresés
Vágvölgyi Ferenc - Alfaco Kft.

Az európai hűtőközeg-átállás kihívásai

A bejegyzés eredetileg angol nyelven a Carel BLOG oldalán jelent meg.


4/6/23 7:00 AM (REGGEL)

Az Európai Parlament múlt héten csütörtökön szavazott az F-gázokra vonatkozó rendeletek felülvizsgálatáról. A HVAC/R érdekeltek körében nagy volt a várakozás, mivel ezek a rendeletek jelentős hatással lesznek a piacra. Az elmúlt hónapokban valóban különböző reakciókat váltott ki az egy évvel ezelőtt közzétett javaslat, és egymás után több módosító javaslat is érkezett. Ehhez jött még a bizonytalanság, hogy mi fog történni a PFAS-korlátozásra vonatkozó javaslattal kapcsolatban, és hogy a különböző országokban mikor harmonizálják a biztonsági szabványokat a legfrissebb nemzetközi kiadásokkal. Mozgalmas és érdekes időszak a teljes HVAC/R ágazat számára.

F-gáz: a módosítások éve

Az F-gáz rendelet felülvizsgálatára irányuló javaslat 2022. április 5-én publikált első változatához több módosítást is javasoltak. Mind az ITRE (az Európai Parlament Ipari, Közlekedési, Kutatási és Energiaügyi Bizottsága) véleménytervezetét, mind az ENVI (az Európai Parlament Környezetvédelmi Bizottsága) jelentéstervezetét 2022. októberében tették közzé. Ezek a dokumentumok képezték az alapját a későbbi, elsőként különböző iparági szövetségek, végül pedig az európai parlamenti képviselők általi módosító javaslatoknak.

A Bas Eickhout által vezetett ENVI által javasolt módosítások többségét az EU parlamenti képviselők március 30-án fogadták el. Az elfogadott szövegről(1) most az Európai Bizottság, az Európai Parlament és az Európai Unió Tanácsa tárgyalni fog, meg kell állapodniuk a végleges változatról, mielőtt az F-gázrendelet felülvizsgálatát elfogadják.




Az ENVI-jelentésben szereplő és az Európai Parlament által jóváhagyott módosítások közül az érdekeltek körében a legnagyobb reakciót a fluortartalmú hűtőközegek használatának betiltása váltotta ki egyes berendezések esetében. Röviden, az F-gázok 2022. április 5-én közzétett felülvizsgálati javaslatában szereplő legkritikusabb tilalmakat egy vagy két évvel elhalasztották, míg a GWP-határértékek szigorodtak, sőt megtiltják a fluortartalmú hűtőközegek használatát a legtöbb alkalmazásban. Néhány új tiltás is bekerült. Konkrétan a plug-in szobai, monoblokk és egyéb önálló légkondicionáló és hőszivattyú berendezések még egy év haladékot kapnak (a tilalmat 2025-ről 2026-ra halasztották), míg 2026 után már semmilyen fluorozott hűtőközegeket nem lehet majd használni ezekben az alkalmazásokban, mivel a 150 GWP-s határértéket eltörölték. Split légkondicionáló és hőszivattyú berendezések esetében 2028-tól fluortartalmú hűtőközeg nem alkalmazható, kivéve, ha az a biztonsági előírásoknak való megfeleléshez szükséges. A (200 kW-ig terjedő rendszereknél 3 kg-nál több fluortartalmú hűtőközeggel), valamint a 12 és 200 kW közötti teljesítményű rendszerek esetében, ahol a GWP 750 alatt van, engedélyezettek lesznek.

A HVAC-alkalmazások új tiltásai közé tartozik a személy- és teherhajókon, buszokon, villamosokon, és vonatok esetében (a fluortartalmú gázok használatának tilalma 2029-től). A mini-, térfogat kiszorító- és centrifugális hűtőknél a fluorozott gázok használata 2027-től tilos lesz.

A hűtési ágazatban a 150 GWP-s határértéket eltörölték a kereskedelmi célú helyhez kötött hűtőgépek és fagyasztók (önálló berendezések), valamint egyéb önálló helyhez kötött hűtőberendezések esetében (a tilalom 2024-től, illetve 2025-től él). 2025 a javasolt időpont a HFC-k betiltására az összes helyhez kötött hűtőberendezés esetében (a 2500 GWP határértéket eltörölték), kivéve a termékek -50 °C alatti hőmérsékletre történő hűtésére szolgáló berendezéseket, amelyek esetében 2027-től tiltják be a fluorozott hűtőközegeket.

Az új módosítások a szállítmány hűtésre is kiterjednek: a fluorozott hűtőközegek használata tilos lesz 2027-től a kisteherautókban és hajókban, 2029-től pedig a teherautókban, pótkocsikban és hűtőkocsikban. Ezenkívül nem szabad fluortartalmú üvegházhatású gázokat alkalmazni 2025-től a háztartási hűtőszekrényekben és fagyasztókban, ahol jelenleg 150 GWP a határérték.

Egy másik lényeges módosítás, amely az érdekeltek reakcióját kiváltotta, az új kvótaszintekre vonatkozó javaslat. Az alábbi ábra a kontingensszintek összehasonlítását mutatja az Európai Bizottság által javasolt és az Európai Parlament által múlt héten jóváhagyott ENVI-módosítások között. Amint látható, a 2027-2029 közötti időszakban több kvóta áll majd rendelkezésre, de 2039-től kezdve kevesebb, míg összhangban az üvegházhatású gázok nettó nulla kibocsátásának célkitűzésével 2050-ben nulla értéket ér el.



PFAS-korlátozási javaslat: hol tartunk?

A másik érdekes téma a hűtőközeg-átállással kapcsolatban az Európai Vegyianyag-ügynökségnek (ECHA) javasolt PFAS vegyi korlátozások, mely szerint számos fluortartalmú hűtőközeg betiltható. A dán, német, holland, norvég, svéd és holland hatóságok többek között a környezetre és az emberi egészségre gyakorolt káros hatások miatt terjesztették elő ezt a javaslatot, valamint azért, mert a PFAS-eket különböző alkalmazásokban nagy mennyiségben használják, és a környezetbe jutás után nehezen eltávolíthatók.

Az ECHA-nak 2023. január 13-án benyújtott PFAS-korlátozási javaslat(2) szerint PFAS-nek nyilvánított egykomponensű hűtőközegek az R-125, az R-134a, az R-143a, az R-1234yf, az R-1234ze(E), az R1336mzz(E), az R-1336mzz(Z), az R-1224yd és az R-1233zd. Meg kell jegyezni, hogy a fluortartalmú hűtőközegek közül a legszélesebb körben alkalmazott R-32 nem tartozik a PFAS fogalmába.

A PFAS-korlátozási javaslat jelenleg nyilvános konzultáció tárgyát képezi (2023. március 22. - 2023. szeptember 25.). Ha elfogadják, 2025-ben lép hatályba, 18 hónapos átmeneti időszakot biztosítva az alternatívákra. Azonban számos mentességet javasolnak bizonyos alkalmazások esetében, mint például az épületek HVAC/R berendezéseiben alkalmazott hűtőközegek, ahol a nemzeti biztonsági szabványok és az építési előírások tiltják az alternatívák használatát.

A javaslat 18 hónapos átmeneti időszakot és 12 éves mentességet is tartalmaz a meglévő HVAC/R berendezések karbantartása és újratöltése esetén, amennyiben nem állnak rendelkezésre drop-in alternatívák.




A gyúlékony hűtőközegek biztonságos használatára vonatkozó biztonsági előírások

A biztonsági szabványok harmonizációja nagyon fontos a fluortartalmú hűtőközegek fokozatos kivonásánál, mivel a legtöbb alternatív hűtőközeg gyúlékony. Különösen a nemrégiben frissített IEC 60335-2-89 és az IEC 60335-2-40 nemzetközi biztonsági szabványok keltik fel a HVAC/R gyártók figyelmét, akiket érinteni fognak az F-gázok betiltására vonatkozó javaslatok és a PFAS-korlátozások.

Az EN 60335-2-89 szabványt tavaly augusztusban harmonizálták az IEC 60335-2-89 legutóbbi változatával (3.0. kiadás). A nemzeti szinten azonos nemzeti szabványok közzétételével vagy közelítéssel történő végrehajtást követően (a tervek szerint 2022 májusában(3), a szabvány ezen változata alkalmazható lesz a kereskedelmi hűtőberendezések és a beépített vagy külső hűtőegységgel vagy motoros kompresszorral rendelkező jéggyártó berendezések esetében. A legismertebb záradék a gyúlékony hűtőközegek használata legfeljebb 500 grammig.

Az elektromos hőszivattyúkra, légkondicionáló és párátlanító berendezésekre vonatkozó különleges követelményeket meghatározó (EN 60335-2-40) szabvány harmonizálása hosszabb időt vesz igénybe. A jelenleg hatályos európai változat az IEC 60335-2-40 szabvány 4.0. kiadásán alapul, még akkor is, ha a 7.0 kiadást már jóváhagyták! Még további két-három évre lesz szükség ahhoz, hogy az Európai Bizottság (EC) harmonizáltként közzé tegye az EN 60335-2-40 7.0 szabványt(4).

Alternatíva az európai készülékgyártók számára, hogy az új IEC szabványok magasabb töltetkorlátjait alkalmazzák kockázatelemzés bevezetése mellet, ugyanakkor bizonyítani kell, hogy egy harmonizált szabvány új kiadása legalább olyan biztonságos, mint a régi volt.

Következtetés

A biztonsági szabványok frissítése segíti a hűtőközegek átállását azáltal, hogy megkönnyíti a gyúlékony hűtőközegek használatát egy kettős kihívást jelentő forgatókönyvben: ahol a javasolt PFAS-korlátozások hozzáadódtak a fluortartalmú hűtőközegek már néhány éve megkezdett, nagy kihívást jelentő fokozatos kivonásához. Azonban ez nem az első alkalom, hogy iparágunk bebizonyította, hogy a kihívások megoldhatók, ha van egy közös cél. De mi lesz az esetben, ha egyszerre két cél van?


Referenciák:

(1) . European Parliament - Fluorinated gases regulation

(2). ECHA publishes PFAS restriction proposal

(3). CLC/TC 61 - Safety of household and similar electrical appliances

(4). ATMO Europe: F-Gases No Longer Needed for Residential Heat Pumps, Says Viessmann


23 megtekintés0 hozzászólás

Comments


bottom of page