top of page
Keresés
Vágvölgyi Ferenc - Alfaco Kft.

A telefontól a távirányítóig: a gépeket vezérlő okostelefon

A bejegyzés eredetileg angol nyelven a Carel BLOG oldalán jelent meg.


Mintegy 150 évvel ezelőtt Antonio Meucci megépítette a "telectrofont", egy távközlési eszközt, a mai telefon elődjét. Ez egy új korszakot indított el, ami e találmány hatását illeti.

Az ezredforduló óta a mobiltelefonok mindennapossá váltak, és azzá fejlődtek, amit ma okostelefonoknak nevezünk. Azonban senki sem tudta volna megjósolni, hogy manapság mennyire függünk ezektől az eszközöktől, olyannyira, hogy eredeti céljuk, a telefonálás csak a jéghegy csúcsát jelenti a bennük rejlő lehetőségeknek.

Ma már számtalan dologra használjuk az okostelefonokat:

· Telefonhívások

· Közösségi média

· Böngészés a világhálón

· Információ

· Zene

· Videók

· Fotók



Semmi olyan, amit ne tudtunk volna már, sőt, mindannyian azonosulni tudunk az okostelefonok ilyen célú használatával. Amit itt szeretnék megvizsgálni, az egy másik trend: más eszközök vezérlésére használt okostelefonok. Az otthon automatizálása, például a világítás, a fűtés és a redőnyök vezérlésére, jellemzően új építésű házakban. De ez még nem minden: egyre több gyártó kínál a felhasználóknak alkalmazásokat a készülékek, például hűtőszekrények, sütők, mosógépek, mosogatógépek és mikrohullámú sütők felügyeletére és vezérlésére. Általában először a csúcskategóriás termékeknél alkalmazzák, de ahogy az mindig is történik, az innováció aztán az egész termékcsaládra kiterjed.

Ezután az otthonon kívülre is tekinthetünk: még az autógyártók is előállnak az autók megfigyelésére szolgáló alkalmazásokkal. A tulajdonosok ellenőrizhetik a helyszínt, a jármű állapotát és az üzemanyagszintet, vagy akár be is kapcsolhatják a fűtést és a légkondicionálót, hogy vezetés előtt kényelmessé tegyék az utasteret.

A fenti példák mind polgári alkalmazásokra vonatkoznak, magánfogyasztók általi használatra. Vajon az ipar is kiaknázhat ilyen forradalmi lehetőségeket?



Talán egy kicsit lassabban, mint a háztartási szektorban, de elkerülhetetlen volt, hogy a jobb ember-gép interfész jelentős előnyeit az iparban általában és a HVAC/R szektorban konkrétan is kihasználják.

A hűtési technológiák különböző típusú belső összetettséggel rendelkeznek: mechanikai, termodinamikai és elektromos jellemzőkkel. Ezért előnyös, ha megpróbáljuk egyszerűsíteni a berendezéssel való interfészt, ahol csak lehetséges. Miért ne lehetne intuitív, a legújabb technológiát kihasználva?

Látogasson el egy kiállításra, vagy böngésszen az ipari megoldások katalógusai között, hogy megtudja, hogyan használhatják ma a műszaki szakemberek a fejlett eszközöket és technológiákat munkájuk egyszerűsítésére. A terepen kihasználhatják a kiterjesztett valóság és a virtuális valóság rendszereket, valamint az okostelefon-alkalmazásokat a Bluetooth-kapcsolatokon keresztül, amelyek ma már az új szabványnak számítanak.



Ez tehát az ember-gép interakció átalakulásának izgalmas időszaka. Az okostelefonokat nem csak a közösségi hálózatok eszközeiként használják, hanem az ipari világ műszaki személyzetének valódi szakmai segítőiként. Hamarosan látni fogjuk, hogy milyen további fejlesztések jönnek létre az iparban az egyre inkább összekapcsolt egységekkel és a magas szintű felhasználói élménnyel.


További információ: Link


Szerző: Federico Ferrari

7 megtekintés0 hozzászólás

Comments


bottom of page